Żurawina – naturalny antybiotyk
14 kwietnia 2012
Najcenniejszym składnikiem owoców żurawiny są niezwykle silne antyoksydanty, które decydują o jej właściwościach leczniczych.
Owoc żurawiny
Znamy ją głównie jako czerwoną papkę do mięs, smaczny kisiel lub dodatek do owocowych herbat. Kuliste owoce o kwaśnym smaku i intensywnej, szkarłatnej barwie mają właściwości, których może im pozazdrościć niejedna pastylka.
Żurawina zawiera cenne witaminy: C, B1, B2 i prowitaminę A oraz minerały, m.in. żelazo, magnez, wapń i fosfor. Znajdziemy w niej również pektyny i błonnik. Jednak najcenniejszym składnikiem owoców żurawiny są niezwykle silne antyoksydanty, które decydują o jej właściwościach leczniczych.
Na infekcje pęcherza
Żurawina dobroczynnie wpływa na pęcherz moczowy. Dzięki antyoksydantom ścianki przewodu moczowego są zabezpieczone przed przyleganiem bakterii E. coli, głównego sprawcy niekomfortowych infekcji. Dzięki żurawinie bakterie zostają wypłukane razem z moczem, a skuteczność tego naturalnego remedium dodatkowo zwiększają zawarte w owocach rośliny związki bakteriobójcze. Żurawina chroni też przed tworzeniem się kamieni nerkowych.
Na grypę i drogi oddechowe
Równie zbawienna okazuje się żurawina w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych i grypy – działa odkażająco, podobnie jak w przypadku przewodu moczowego, gdyż ogranicza zagnieżdżanie się bakterii, a nawet stymuluje wzrost korzystnej flory bakteryjnej w jelitach, która pomaga nam w walce z infekcjami.
Na zdrowe dziąsła i zęby
Żurawina pomoże również w chorobach dziąseł i w paradontozie. Przydatna będzie nawet w codziennej walce z płytką nazębną i próchnicą – zadziała ten sam mechanizm utrudniający bakteriom „przyczepianie się” do ścianek, tym razem – jamy ustnej.
Remedium na wszystko?!
Poza działaniem bakteriobójczym żurawina zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy, chorobie wieńcowej, chorobom Parkinsona i Alzheimera, reumatyzmowi. Przeprowadzane badania wskazują, że może również chronić przed niektórymi nowotworami (szczególnie płuc i okrężnicy), a także zwalczać wirusa opryszczki narządów płciowych.
Pamiętaj!
Kupując produkty z żurawiną, należy zwrócić uwagę na ich zawartość – czy herbata np. zawiera susz owocowy, czy jest jedynie aromatyzowana; ile procent owoców znajduje się w konfiturach?
Przepisy z żurawiną
Można też pokusić się o wypróbowanie poniżej opisanych przepisów:
Lekki koktajl żurawinowy
Składniki:
mały jogurt naturalny, pół szklanki świeżej lub suszonej żurawiny, łyżka mielonego siemienia lnianego, miód do smaku.
Zmiksować żurawinę z siemieniem i miodem, dodać jogurt, ozdobić listkami melisy, podawać schłodzony.
Żurawina do mięs
Składniki: 0,5 kg świeżej żurawiny, pół szklanki czerwonego wina, 1 szklanka wody, 2 łyżki cukru. Żurawinę zalać wodą i gotować, aż popęka; następnie dodać wino i cukier, i gotować, aż zgęstnieje. Do smaku można dodać sok z cytryny lub przyprawy korzenne.
Zebrała: Martyna Miernik